- Residència Artística - 

ABRIL

Sessió oberta 15 d'abril 20h

Autor, director, actor i audiovisuals: Alexander Lemus Gadea
Directora, coreògrafa i técnica de llums i so: Mar Babuglia
Ajudant de direcció i producció: Paula María Martínez
Escenografia: Reyes Pe 




K’iché, en moltes llengües maies, significa terra de molts arbres. Arbres que conformen les nostres identitats, els nostres cossos. En eixe gran bosc frondós està el llinatge perdut. És la història de Guatemala i Espanya. Tecún Umán és un viatge a través de la terra, la llar i el cos.

Tecún Umán va ser l'últim mandatari i gran guerrer k'iché de Guatemala, vençut per Pedro de Alvarado a les valls de Pachah. Recorde veure la talla de fusta d'aquell heroi de la resistència penjat al menjador de casa.—Mira, hijo, yo tengo el mismo perfil que él.— deia el meu pare comparant-se amb la figura. A part d'això, poc més em va contar del seu país. Durant tota la vida he viscut amb la meua biculturalitat soterrada, però des que vaig expulsar al meu pare, irònicament, va sorgir la necessitat de connectar amb la meua terra oblidada: Què era jo? Tots dos continents em fragmentaven i em donaven més preguntes que respostes. Serveix acostar-se a la cultura ancestral aferrant-se als tòpics? Què és ser guatemalenc? Ser llatí, ser maia, ser mestís? Ser evangèlic o dissident? Tecún Umán és un monòleg sobre la cerca de la meua identitat guatemalenca, a través de les cultures dels meus dos països; els seus tòpics, el Popol Vuh i el colonialisme.

Volem aprofundir en les contradiccions de les identitats colonitzades i colonitzadores com la meua. Revisar el colonialisme d'Espanya i les seues conseqüències en la Guatemala actual i també mostrar-li a persones migrants o filles de migrants que les nostres històries també es conten.

 

Comprar entradas